Kam mimo medicínu?

Moderátoři: Medicinman, Formol

Odpovědět [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
janek
Příspěvky: 4
Registrován: pát bře 18, 2016 3:15 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kam mimo medicínu?

Příspěvek od janek » pát bře 18, 2016 3:21 pm

Zdravím! Za dva měsíce budu končit LF a už teď vím, že lékařství dělat nechci. Za poslední dva roky se mi to úplně zhnusilo. Otázka zní - kde se může uplatnit absolvent LF mimo lékařství? Máte s tím nějaké zkušenosti, nebo známé, co se vydali podobnou cestou?

Uživatelský avatar
Formol
Quadriceps
Příspěvky: 398
Registrován: ned kvě 15, 2011 11:17 am
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam mimo medicínu?

Příspěvek od Formol » pát bře 18, 2016 5:26 pm

Ahoj, ani nevíš, jak moc tě chápu ;-) Možností máš celou řadu, jen všechny narážejí na to, že je medicína poměrně specializované vzdělání. Tak z hlavy a bez nároků na úplnost:

1. Jako první je možnost: "I ve šroubárně si můžete přečíst Vergilia v originále!" Prostě můžeš dělat to, co bys dělal, kdybys na medicínu vůbec nešel. Tuto možnost pokládám za krajní a nešťastnou, ale zároveň je nejsnazší. Příklad: Mám pocit, že doc. Kofránek z patfyz se nějakou dobu živil prodejem počítačů.

2. Můžeš nastoupit jako asistent na teoretický ústav. Asistentů je málo a tak by to nemusel být takový problém. Ale pozor, abys neskončil jako špatně placený lektor, je na místě začít i s doktorským studiem - a tady, pokud šlápneš vedle a vybereš si kombinaci špatný školitel, špatné téma a nulová podpora ze strany ústavu, bez ohledu na tvé skutečné schopnosti velmi pravděpodobně selžeš (na UK mají některé oborové rady pojistku v podobě požadavků na publikační aktivitu školitele - ale...). Příkladů je celá řada, stačí otevřít Karolinku.

3. Podobně můžeš nastoupit na doktorské studium na jiné vysoké škole. Podle tvých dalších znalostí a zájmů se můžeš pokusit zejména o přírodovědeckou fakultu (molekulární a buněčná biologie, antropologie,...) nebo FTVS, teoreticky i FBMI. Jen si citelně uvědomíš, že medicína není příliš vědecky orientované studium. A staneš se vědcem mimo medicínu. Např. prof. Vlček byl de facto antropolog, prof. Strouhal dělá paleopatologii, doc. Špinka je filozof (mj. proděkan FF UK),..

4. Pokusíš se nastoupit na navazující magisterské studium např. na přírodovědecké fakultě a pak viz bod 3 s lepšími startovními podmínkami. Jen je třeba se snažit, protože musíš projít těžším přijímacím řízením. Jo a nejde to všude, VŠ zákon je v tomto trochu nejednoznačný - např. v Brně by tě poslali do pryč, v Praze to možné je. Pak se můžeš uplatnit jako přírodovědec, případně viz bod 4. Příklad neznám.

5. Hygiena a epidemiologie je de facto také medicína, ale tak trochu jiná. Krajské hygienické stanice by mohly někoho hledat, jen je třeba se informovat. Prakticky všichni lékaři v hygienické službě.

6. Když už jsem zmínil hygienu, jsou i další obory, kde je třeba mít medicínské nebo podobné VŠ vzdělání. Například inspektoři SÚKLu nebo inspektoři SZPI. Jen je to poměrně hodně zaměřené na administrativu. Příklady neznám.

7. Můžeš dělat farmaceutického dealera. Jen je možná lepší si udělat víceméně jakékoliv alespoň trochu klinicky orientované PhD a pokusit se vyšplhat na vyšší pozici a tohle přenechat spíše magistrům speciální pedagogiky z UJAKu.

8. Udělej si atestaci z patologie na tak velkém oddělení, abys mohl kdykoliv odejít. Budeš pracovat v nemocnici a nikdo si nevšimne, že jsi naprosto otrávený ze své práce. Ne, tohle je špatná cesta. Ale příprava na kmen z patologie ti poskytne hmotné zabezpečení, pokud se chceš připravit na dobrý start bodů 2-4. Jen si vyber dost velké oddělení, abys pak nebyl v pasti...
Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

janek
Příspěvky: 4
Registrován: pát bře 18, 2016 3:15 pm
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Kam mimo medicínu?

Příspěvek od janek » ned dub 24, 2016 6:24 pm

Opožděně děkuji za odpověď a skvělé rozebrání tématu! Tak kdyby někoho zajímalo, případně řešil podobný problém, sdílím, jak se věci vyvíjejí dále, budu se držet navrženého schématu:

1) Na žebříčku možností je velmi vysoko Lidl. Pro představu: zástupce manažera prodejny, 31 tisíc (středoškolák), manažer prodejny 49 tisíc plus služební vůz (SŠ/VŠ - Bc.)

2) Doktorské studium zní lákavě. Nedivím se vyjádření "mám sto chutí poslat kliniku to nevábných končin". Já taky. Jedna spolužačka by na kliniku ráda, obepsala asi 5 nemocnic (Plzeňský kraj), ale nikdo se jí ani neobtěžoval odpovědět. Po zavolání negativní odpovědi.

3) Doktorské studium na jiné VŠ je pro mě nejlepší volba. Byl jsem za několika školiteli na přírodovědě JČU v Budějicích, která je docela slušná, město malé, útulné, krásná příroda. Ústavy skvělý, nový, laboratoře špičkový, já nadšen oni nadšený, lékaře by brali všema deseti, protože v týmu nikoho takovýho nemají a jsou to pro ně nové obzory. Ale - většinou to skončilo na financích, stipendium od univerzity je asi 7 tisíc a granty neví, jestli budou. To je smůla co?

5) Hygiena - vyjádřili se, že lékaře neberou. Já jsem z Plzně, tak budu mluvit o Plzni, ale asi to jinde bude obdobné - místní vyučující z ústavu hygieny zkouší nějaký zdravotnický asistenty, nebo hygienický asistenty, nebo prostě jsou v komisi u státnic na nějakém zdravotnickým oboru na fakultě zdravotnických studií - a tam si vybírají lidi na hygienický stanice.

6) SÚKL, Státní zdravotnícký ústav atd. - neberou. Asi je to hodně přes známý a nebo je zájem. A když už berou, tak s atestací z nějakého klinického oboru.

Takže to stojí za starou belu. Držím palce všem, kdo jsou v podobné situaci!

Uživatelský avatar
Azrael
Biceps
Příspěvky: 48
Registrován: stř kvě 04, 2011 9:13 am
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam mimo medicínu?

Příspěvek od Azrael » čtv dub 28, 2016 12:35 pm

janek píše:Ale - většinou to skončilo na financích, stipendium od univerzity je asi 7 tisíc a granty neví, jestli budou. To je smůla co?
To je, bohužel, skoro všude stejné. Nově nastupující PG studenti zprvu dostávají většinou jen stipendium, protože stabilnější úvazek bývá většinou otázkou až několika měsíců, u těch méně šťastných i několika let. Úvazky jsou totiž zajímavý fenomén, pokud existují, pak jsou většinou již někým obsazeny, neboť delší dobu neobsazený úvazek působí pro vedení univerzity nálepkou "nepotřebný" a je velmi rychle zrušen. Tvorba nových úvazků je teoreticky možná, ale zpravidla rychlost této akce dosahuje rychlosti růstu krápníků :lol: Spoléhat na to, že "granty budou" je v současné situaci velmi ošidné :mrgreen:
janek píše:Hygiena - vyjádřili se, že lékaře neberou. Já jsem z Plzně, tak budu mluvit o Plzni, ale asi to jinde bude obdobné - místní vyučující z ústavu hygieny zkouší nějaký zdravotnický asistenty, nebo hygienický asistenty, nebo prostě jsou v komisi u státnic na nějakém zdravotnickým oboru na fakultě zdravotnických studií - a tam si vybírají lidi na hygienický stanice.
Hygienu nedělám, nicméně jsem slyšel, že je poměrně těžké se do oboru dostat, neboť je třeba získat místo právě na SZÚ nebo na Krajské hygienické stanici (což asi nebude vzhledem k omezené kapacitě žádný med), a tam pak probíhá část vlastní předatstační přípravy. Jinak jsem se teď koukal, v rámci kmene je tam i kolečko po nemocnici https://www.ipvz.cz/seznam-souboru/2265 ... c-2015.pdf
janek píše:ÚKL, Státní zdravotnícký ústav atd. - neberou. Asi je to hodně přes známý a nebo je zájem. A když už berou, tak s atestací z nějakého klinického oboru.
Zajímavé, SÚKL většinou bere, ale právě teď tam opravdu žádný inzerát není (http://sukl.jobs.cz/?lang=cz). Pokud by zde byl zájem, možná by stálo za to tam napsat a poslat event. životopis, o lékaře mají často docela zájem (i rovnou po škole) a pokud vím, tak tam bývá i větší "cirkulace" pracovníků (mateřské dovolené; hodně pracovníků po krátké praxi odchází do komerční farmako-sféry apod.). Samozřejmě, ne každý se chce věnovat problematice registrace léčiv nebo stanování cen a úhrad, na druhou stranu, je to jistě zajímavá praxe, která otevírá dveře zase dál.

Odpovědět
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů